vasten opbouw inzichten

Dit artikel is gebaseerd op de Ayunar vastenkuur. Twee maal per jaar begeleid ik deze kuur en verzorg ik een geheel reinigingsweekend, waar ontspanning voorop staat. Ik begin hier met de vasten opbouw. Het vasten en de afbouw beschreven in het artikel “Vasten” en “Vasten afbouw“. Hierin beschrijf ik hoe ik van een normaal eetpatroon naar het vasten afbouw op basis van de stappen die ik gebruik tijdens de vastenkuur Ayunar.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Dag 1 van de vasten opbouw

 

Mijn eerste ontbijtje weer na vijf dagen vasten. Het zijn wat havervlokken, lijnzaad en appelsap. Uiteraard allemaal bio producten. Het eten stelt zo’n eerste dag nog niet zoveel voor. Ik heb niet echt honger ofzo, maar het is belangrijk om wel grotere hoeveelheden te eten om zo je spijsvertering weer te stimuleren. Groenten en fruit heb ik ruim gegeten vandaag. Heerlijk gekookte worteltjes. Wat kan het toch heerlijk smaken tijdens de vasten opbouw. Ik merk dat ik weer wat sneller ga eten.

 

Vandaag heb ik een volle dag met cliënten. En vanavond heb ik weer de meditatieavond. Die ging wel heerlijk vanavond. Een lange zit van ruim 1,5 uur, maar dan heb je ook wat. Ik ga ook met een voldaan gevoel naar bed.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Dag 2 van de vasten opbouw

 

Fris en fruitig stond ik vanmorgen op. Vandaag besloten om te borstelen en een wisseldouche te nemen. Ook al hoeft het niet, het is gewoon heerlijk. Mijn huid voelt nog steeds lekker zacht. Op naar beneden, en kijk ik even op mijn lijst wat er op het menu van deze dag staat. Vandaag staan er naast het gewone ontbijt met probiotica ook rijstwafels op het menu. De rijstwafels kunnen weer vanaf de lunch. Maar eerst heb ik een werkgroepbijeenkomst en gewapend met een bakje peer ben ik daar naar toegegaan.

 

Ze hebben er altijd appeltaart met slagroom. Dat is een oude afspraak, omdat hun niet hoeven te reizen en wij naar hun adres komen. Lekker een extra glas water naast de kruidenthee. Het kostte mij geen moeite om de taart te zien, ik heb er ook geen zin in. Ik voel mij zo opgeschoond en vitaal. En ik had mijn bakje peer ook nog bij me.

 

De lunch met de rijstwafel en fruit was heerlijk. Na de lunch ben ik in mijn nieuwe boek gedoken (Vegan for fit) om te bekijken wat ik vrijdag ga koken. Geïnspireerd door dit kookboek, heb ik een boodschappenbriefje gemaakt voor een gezonde maaltijd. Op de fiets ben ik naar de nieuwe EKO winkel gegaan, voor de groenten en fruit en erna nog even naar de reform voor aanvullende ingrediënten. De terugweg ben ik langs de Vecht gefietst. Heerlijk ontspannen tochtje zo.

 

Thuis alles even opgeruimd en toen met de hond gewandeld. De tijd vliegt voorbij. Vanavond ben ik alleen met het diner, een eenvoudige. Het waren nog wat gekookte wortelen en bloemkool met één bio meergranen boterham en als toetje een heerlijke fruitsalade. Mijn spijsvertering is al weer op gang. Dat betekent geen problemen met de stoelgang alles loopt gewoon door. Wel was ik vandaag zeer verrast dat ik nog steeds afval, ondanks dat ik weer meer eet. Zo zie je toch dat eten verteren ook energie kost. Vanavond nog tot 22.00 uur doorgewerkt en daarna naar bed.

Dag 3 van de vasten opbouw

 

Voor het eerst dat ik weer een pijntje had gevoeld in mijn lijf afgelopen nacht. Het kan zijn van de boterham, maar goed dat puzzel ik nog wel uit. De ochtend verloopt net zoals de andere opbouwdagen met als extra het borstelen en douchen. Op zich is dat omdat ik dat gewoon lekker vind.

 

Vandaag staat een bijscholing op het program over zuur en base met daarbij voeding. Mijn eigen lunch meenemen? Daar ben ik wel blij mee, want dan kom je niet in de verleiding om van allerlei andere dingen te eten. Het enige wat vandaag niet mag is vlees. Het opbouwen gaat best wel snel en er is dit keer nog geen moment geweest dat mijn spijsvertering heeft stil gestaan. Ik kan prima naar de wc gaan en mijn ontlasting wordt steeds steviger. Ik heb een fruitsalade mee, twee rijstwafels en één boterham met notenpasta. Daar kom ik prima de dag mee door. De informatie die ik nu mee krijg vanuit deze scholing kan ik mooi direct toepassen. Zeker nu ik de kuur bijna achter de rug heb. Ik voel mij verder heel goed en vitaal. Mijn hoofd is lekker helder en ik kan de stof goed in mijn opnemen.

 

Verzuren is niet alleen voeding, ook mentale stress en straling spelen een rol. Ze laten zien hoe je daar achter kan komen en welke elementen een rol spelen. De dag vliegt om en na deze les ga ik op naar huis om daar boodschappen te halen voor het Ayunar weekend om de mensen die nu aan het vasten zijn te begeleiden. Al met al zit ik pas om 18.30 uur aan de maaltijd. Ik zie dat mijn man ballen gehakt had gemaakt, Ik taal er niet naar, ook al mag ik ze vandaag ook niet.

 

Morgen mag ik ze wel maar dan ga ik koken uit het boek Vegan for fit . Het wordt een maaltijd met gierst en volkomen vegetarisch en volwaardig. Ik ben benieuwd. Vanavond heb ik veel op en neer gelopen en alle spullen die voor het weekend meegaan, beneden vast neergezet. Moe en voldaan nog even een borstelbeurt en wisseldouche en ik lig in bed.

Dag 4 van de vasten opbouw de laatste

 

Heerlijk geslapen en weer vroeg uit de veren. Mijn ‘laatste’ opbouw ontbijt. Ik blijf voorlopig dit ontbijt aanhouden, omdat het gezond en lekkerder is dan boterhammen. Na het ontbijt kan ik vandaag weer alles eten. De kuur is achter de rug en begin ik weer met een schone lij, vol goede voornemens en één daarvan is: volgend jaar doe ik het weer. Het is mij prima bevallen en geeft het geeft mij weer nieuwe inzichten en fysieke ruimte.

 

De inzichten, als hoe ga ik met mijn tijd om, wat wil ik hiermee gaan doen het komende jaar, waar kan ik veranderingen aanbrengen. Dan het aspect voeding: ik wil toch graag weer meer zelf koken. Mijn man kookt dagelijks en eigenlijk vind ik koken en voeding erg leuk. Of het allemaal gaat lukken dat zien we wel, de eerste stap is vandaag gezet.

 

Een leuke bijkomstigheid is, dat ik wel ben afgevallen en voor mij voelt dat niet als crash aangezien je veel activiteiten doet tijdens de kuur en je niet aan het hongeren bent. Je lichaam past zich prima aan, aan de situatie. Ik heb gemerkt dat tijdens het vasten je lichaam zich aanpast en je niet veel afvalt. Je valt af tijdens de afbouw en ook tijdens de opbouw. Dat laatste had ik niet verwacht. Ik heb een weegschaal die percentages meet, vet, water, spier en bot – tenminste voor wat het waard is. Ik zag dat in de opbouw de spieren weer toenam en het vet afnam, vocht bleef vrij stabiel. Daarom drink ik ook wel veel, namelijk elk uur. Bot bleef nagenoeg gelijk. Ik weet niet hoe mijn gewicht volgende week is, omdat ik bij de mensen altijd zeg: je komt zo’n 2 kg weer aan als je gaat opbouwen nadat je bijvoorbeeld 4 kg bent afgevallen.

 

Misschien tot ziens in een Ayunar weekend!

Leave a Comment