[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

In Het medische Dossier van oktober 2014 werd een stukje geplaatst over: vasten geeft immuunsysteem een oppepper. Dit trok mijn aandacht, omdat ik vele mensen al heb begeleid met de vastenkuur Ayunar. Afgelopen jaar zelfs iemand met een hoogbezinksel in het bloed en reumatische klachten. Verrassend bleek het bezinksel na de kuur veel lager te zijn, en dit in tegenstelling tot al jaren waarin dit niet gebeurde. Inmiddels zijn we 3 maanden verder en dit proces gaat nog steeds verder, ze is praktisch medicijn vrij.

Vasten gezond?!

In dit artikel komt wordt uitgelegd hoe dit komt, op basis van een onderzoek waarbij mensen over een periode van zes maanden een aantal keren tussen de twee en vier dagen moesten vasten. Na een paar dagen zonder eten gaan oude en beschadigde immuuncellen dood en nieuwe worden aangemaakt. Als je begint met vasten sterven er witte bloedcellen in ons lichaam en daardoor wordt als het ware een vernieuwingsknop aangezet. De onderzoekers zelf waren ook verbaasd over de gezondheidsvoordelen van vasten. Ze denken dat vasten gezond is voor het immuunsysteem en alle organen van het lichaam.
 
De onderzoekers van de faculteit gerontologie van de Universiteit van Zuid-Californië, zijn van mening dat het een belangrijke strategie kan zijn voor mensen bij wie het immuunsysteem niet goed werkt, oftewel een beschadigd immuunsysteem. Denk aan een auto-immuunziekte als reuma. En ouderen met een minder effectief afweersysteem kunnen er ook profijt van hebben. Ook kan het kankerpatiënten helpen ter ondersteuning van de chemokuur.
 
Normaal zorgt chemo voor aanzienlijke schade aan het immuunsysteem. Door het vasten komt het lichaam in een soort spaarstand, waarbij reserves worden aangesproken. De voorraad glucose en vet, ook immuuncellen gaan eraan. Recyclen van immuuncellen is niet nodig, vooral niet als ze slecht werken of beschadigd zijn. Dus je kunt je voorstellen dat vasten gezond is in deze situatie.
 
Ze hebben ontdekt dat als je rammelt van de honger, de stamcellen nieuwe witte bloedcellen aan  maken die infecties bestrijden. Het immuunsysteem gaat zich dus herstellen. Oude of beschadigde delen van het immuunsysteem worden weggedaan. Je begint weer opnieuw en dat maakt vasten gezond!

Cell Stem Cell, 2014: 14(6): 810.

 Wil je meer weten over de vastenkuur Ayunar, die ik aanbiedt? Stuur mij een email op info@styleofmind.nl

Leave a Comment