vasten afbouw

Dit artikel is gebaseerd op de Ayunar vastenkuur. Twee maal per jaar begeleid ik deze kuur en verzorg ik een geheel reinigingsweekend, waar ontspanning voorop staat. Ik begin hier met de vasten afbouw. Het vasten en de opbouw beschreven in het artikel “Vasten“. Hierin beschrijf ik hoe ik van een normaal eetpatroon naar het vasten afbouw op basis van de stappen die ik gebruik bij de vastenkuur Ayunar.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Dag 1 van de vasten afbouw

 

Ik ben vandaag begonnen met de 1e afbouwdag voor de vasten afbouw. Ik heb vaker de kuur gedaan, alleen nu doe ik deze bewuster.

 

Ik doe verder gewoon mijn werk door met hier en daar een aanpassing. Een voorbeeld: ik kijk even geen nieuws of spannende series/films tijdens de vasten afbouw. Dus meer lezen en deze week één van lievelingsfilms: Jonathan Seagull bekijken. Vandaag is pas mijn 1e dag. Ik heb de lijst van afbouw van de voeding in de keuken op de koelkast gehangen zodat mijn man op de hoogte is van wat ik wel en niet eet de komende dagen. Vanmorgen begon het al met de borrel (water en bitterzout). Normaal vond ik dit niet zo vies, maar de laatste tijd rommelt mijn maag zo nu en dan – dus had ik zoiets van: br jakkiebah wat bitter. Tja ik had ook wel iets minder kunnen doen. Je kunt het ook mengen met wat appeldiksap. Allerlei mogelijkheden voor als het echt niet wil.

 

Wat nu wel fijn is, is dat wij in Hardenberg nu een goede eko winkel hebben, dus volop gezonde groentes en fruit etc. Ik probeer ook vanaf de vasten afbouw t/m opbouw zo biologisch mogelijk te eten/drinken. Verder waren het weekend even in Duitsland en heb heerlijke biologische groeten en fruitsap kunnen kopen voor de kuur.

 

Het is lekker weer vandaag dus mijn 30 minuten buiten bewegen is geen probleem. Het is uiteindelijk een uur geworden samen met mijn man en zijn hond. Nog lekker samen warm gegeten en later vanavond ga ik heerlijk in een bad met een eigen gemaakte scrub. Vanavond met een leverpakking op tijd onder de wol met de e-reader of andere lectuur.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Dag 2 van de vasten afbouw

 

Heerlijk geslapen en op tijd wakker met de lichtwekker en het zonlicht van buiten. Deze 2e dag ga ik verder met de vasten afbouw volgens schema. Langzaam aan weer een aantal voedingsmiddelen niet. Het bitterzout ging er prima in vandaag, de bittere smaak was prima te doen. Het valt mij op dat ik mij lekker fit voel en mijn maag en buik voelen prima! Vandaag gewoon lekker aan het werk.

 

Vanmiddag werd ik gebeld door de manueel voor mijn paard. Hij was vandaag vrij en had tijd om te komen, en jij? Ik was zo blij dat hij nu kon komen dat ik mijn werk (kon) laten liggen en hup naar mijn paard toe (7 km verder). Ik wilde eerst met de auto gaan, maar ik heb toch gekozen om op de fiets te gaan. Hij zou er over 20 minuten zijn. Gewapend met een sinaasappel en fles water op pad tijdens de vasten afbouw. Alles verder goed gegaan met mijn paard. Ik een halve sinaasappel opgegeten en de andere helft nadat ik een heleboel mest uit het land had gehaald. Je staat verbaast hoe je met weinig calorieën toch nog zoveel energie en kracht hebt. Hierna toch maar de andere helft van de sinaasappel opgegeten en het water opgedronken en erna op de terugweg naar huis.

 

Voor mijn diner tijdens de vasten afbouw, heb ik lekker groentesap warm gemaakt en als soep opgelepeld en een lekker groenten met fruit smoothie.  Ik ga nu wel merken dat ik al snel genoeg heb en ga vanzelf kleinere hoeveelheden eten en geniet meer van wat ik eet.

 

Nog voor ik naar de meditatieavond ga, neem ik een bad met Meine Base een product van Jentschura. Mediteren is een prima combi als je gaat vasten. We hebben een uurtje gezeten en het vloog om. Eenmaal weer thuis heb ik een leverpakking gemaakt en ben ik onder “wol” gedoken met vakliteratuur.

Dag 3 van de vasten afbouw

 

Dit is dag dat er borstelen en wisseldouches en darmspoelingen bijkomen tijdens de vasten afbouw. Dus vandaag iets vroeger uit de veren. Bitterzout, borstelen, wisseldouches en klaar voor het ontbijt. Mijn man had het al klaargezet. Je wordt steeds creatiever en zie hier mijn ontbijt: een rijstwafel met bio appelschijfjes en snufje kaneel. Zeer smaakvol.

 

Vandaag stond de kapper op mijn lijstje, naast even doorfietsen naar mijn paard. Het weer zit wel heel erg mee. Bij de kapper kon ik de verleiding weerstaan om niet de krant te lezen, maar andere lectuur. Dit om toch in de sfeer te blijven van het reinigen en koos ik een gezondheidstijdschrift. Beweging en buitenlucht heb ik weer voldoende vandaag tijdens mijn vasten afbouw. Eigenlijk is het nooit voldoende, ik ben best een buitenmens en ook vandaag met de fiets heerlijk langs de vecht gefietst. Ik heb voor de zekerheid een appel meegenomen naast voldoende water. Ik probeer toch wel elke uur te drinken, en 4x daags een ondersteunde kruidenthee van Jentschura.

 

Ik was net op tijd om samen met mijn man te lunchen. Hij had rijst gekookt en zie hier: een beetje appel, stukjes sinaasappel, en wat kaneel. Heerlijk. Later nog een klein stuk banaan op een rijst wafel.

 

Wat mij opvalt vandaag is dat ik mij zo lekker warm voel. Dat is niet altijd tijdens zo’n kuur. Voor mij is het vandaag puur genieten.

 

De darmspoeling tijdens de vasten afbouw, heb ik later op de dag gedaan. Ik heb een luxe model gebruikt. De inhoud van deze is 2 liter en die ik normaal gebruik 1/5 liter. Ook de uitgang was niet zo flexibel als de ‘normale’. Het voordeel is dat ik deze goed kan reinigen en zelfs kan uitkoken/steriliseren.

 

Het diner nemen we ook weer samen. Ik neem ook kleiner bestek zodat ik kleinere hapjes ga nemen. Het is belangrijk om goed te kauwen. Zo kunnen we toch gezellig samen aan tafel eten.

 

’s Avonds weer borstelen en wisseldouche en nu met een lekkere eigengemaakt etherische scrub. Hierna met de leverpakking weer op tijd naar bed. Ik heb nu een flesje water naast bed gezet voor als ik dorst krijg vannacht, of zin heb om wat te drinken.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Eerste dag vasten

 

In plaats van een vierde dag vasten afbouw, heb ik er de eerste dag vasten van gemaakt. Het ging zo goed. Normaal is dat van de 5e afbouwdag of na de 5e afbouwdag. Ik heb vaker de kuur gedaan, maar dit keer gaat die wel heel erg goed.

 

Afgelopen nacht ben ik een keer wakker geworden met een droge mond. Gelukkig had ik naast mij een glas water neergezet. Ik heb zeer goed geslapen en mijn lijf voelt prima aan. Anders ben ik nog weleens wat stijf in mijn onderrug en dat is dan beter na de Dorn oefeningen. Maar ik ben nu helemaal pijnloos en totaal niet stijf, voel me fit.

 

Het bitterzout gaat erin als limonade en de wisseldouche is ook al minder koud. Mijn huid wordt steeds zachter. Vanmorgen had ik het voordeel dat mijn man even lekker mijn rug wilde borstelen met de energie borstel van Jentschura.

 

Mijn ontbijt, kwart appel en borrelglaasje sap. Samen gezellig ontbeten met Harrie mijn man. Hij zat met een bord vol brood en we waren gelijk klaar.

 

De lunch en het diner zagen er niet anders uit. Eind van de dag snel even voor het diner de darmspoeling. Ik voelde me even wat koud na de spoeling, maar dat duurt niet zolang. Ik voel me super fit en helder. Ik merk dat ik weer beter kan zien en mijn lenzen of bril minder nodig heb. Allemaal mooie bijkomstigheden, al is het tijdelijk.

 

Na het diner, gezellig samen de afwas gedaan en hup op de tandem even flink een uurtje samen fietsen. Vanavond nog even gewerkt, en er kwam een lekker muziekje op de radio en daarop even lekker bewogen, ze noemen dat dansen. Voordat ik naar bed ga, borstelen, douchen en met de pakking weer heerlijk eerst wat lezen.

2 thoughts on “Vasten afbouw

 1. kim

  Hoi Marieke
  Heb jij een boekje gebruik?
  Hoe weet je wat je moet eten enz?
  Liefs kim

  1. Mieke Heijmans

   Hoi Kim,
   Ik heb sinds jaren 1 tot 2 weekenden reinigen georganiseerd en begeleid. Even 4 jaar er tussenuit en nu start ik het weer op. Ik heb alles in een boekvorm inmiddels opgeschreven en dat is nu klaar en ligt voor afwerking bij iemand die het Nederlands bekijkt en dan gaat het nog naar iemand voor de lay-out.

   Dus heb ik een boekje in gebruik? nee mijn eigen materiaal. Ik heb het zo opgeschreven en beschreven dat je met het boek het zelf kan volgen mits je wel ‘gezond’ en psychisch stabiel bent. Wil je graag meer begeleiding dan raad ik je aan om met een weekend mee te gaan. De op- en afbouw doe je dan thuis met hier en daar wel begeleiding.

   Hoe weet je wat je moet eten enz? door de jaren heen heb ik van alles geprobeerd en hieruit is een basis voortgekomen die een goede balans vormt, je eet niet niets maar heel weinig. Dit staat wel in combinatie met het bitterzout en darmspoelingen, wisseldouchen, borstelen, mentale onthouding van slecht nieuws enz.

   Mijn basiskennis is vanuit de opleiding HVNA Arnhem, ik was de laatste lichting die afgestudeerd is in Natuurgeneeskunde EN Homeopathie.

   Je kunt je voorinschrijving voor mijn boek en dan krijg je de 1e 3 hoofdstukken gratis. Wil je dat? stuur mij dan een mailtje.

   Met vriendelijke groet,
   Mieke Heijmans

Leave a Comment