[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Je verzamelt door de jaren heen aardig wat spullen. Heb je veel activiteiten in je leven dan kan het weleens zo zijn dat opruimen wordt vergeten. Het groeit en het groeit. Zelf bij mensen waar alles door een ramp verloren is gegaan zie je dat binnen een jaar weer aardig wat bij elkaar hebben verzameld. Daarbij vind ik het nogal lastig om spullen weg te doen, je kunt het nog weleens nodig hebben. Nou, vervolgens ligt het er maar. Tot dat ik ergens eens een leuk artikel las over “de kunst van kaizen.

Opruimen

Maar goed, wat ik onder andere met de inhoud van de kunst van kaizen heb gedaan. Mijn doel: opruimen! Ik haalde bij de supermarkt zo’n lekker grote bananendoos op. Leeg uiteraard. Deze zette ik op de zolder neer, wel dat ik er zo bij kon. Elke dag deed ik 1 ding dat wel weg kon (geen vuilnis) in deze doos. Dit kon klein of groot zijn, een boek, een pan die ik toch niet gebruikte, een radiootje die het niet meer deed, een video noem maar op. Langzaam maar zeker werd de doos voller, tot deze vol was. Deksel erop en naar een kringloop.

Beloning van het opruimen

De beloning was dat ik weer meer ruimte kreeg, het lekker opruimde en dat ik er geen echt moeite voor moest doen. Daarnaast veranderde mijn verzamelgedrag en begon ik vanzelf weer meer ruimte te creëren en zelfs mijn aankoop of verzamelgedrag paste zich aan. Het is nou ook niet zo dat mijn huis nou vol rommel staat. Maar je merkt dat je met kleine stapjes grote kunt doen. Je kunt soms opzien tegen een berg werk, nou dat zou ik zeggen: hak het in stukjes en het gaat vanzelf.
 
Zo ook het opruimen. Het ging vanzelf en ik ben er erg blij mee dat door kleine stapjes het grote doel makkelijk werd, namelijk opruimen.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

De kunst van kaizen

 

Het boekje de kunst van kaizen staat vol tips hoe je met kleine stappen naar grote doelen kun gaan…. Echt een aanrader.

2 thoughts on “Opruimen door kleine stapjes

 1. Hi Mieke
  Met veel herkenning heb ik het verhaal hier boven gelezen
  Ook ik Ben al enige tijd bezig met OPRUIMEN
  Maar helaas gaat dat niet zo snel omdat overal herinneringen aan vast zitten
  48jaar van Mijn leven heb ik samen gewoond geleefd en door gebracht met Mijn allerbeste vriendin
  Samen verzamelde we parfumflacons
  Na haar overlijden in 2010 zegt Onze verzameling mij nog maar weinig
  Wat flesjes praten niet…..
  Ik heb besloten te stoppen en tja nu nog alles verkopen
  Het blijft een hele klus
  Maar stapje voor stapje kom ik er wel
  Hartelijk dank voor je verhaal
  Het is heel inspirerend
  Vriendelijke groeten
  Nannet

  1. Mieke Heijmans

   Beste Nannet, bedankt voor je reactie. Wat zul je een moeilijke tijd hebben doorgemaakt. Ik kan mij voorstellen dat het heel moeilijk is om spullen los te laten waar herinneringen aanzitten. Door kleine, mini stapjes te zetten omzeil je a.h.w. je verzet. Je ziet dan langzaam dat je bij je einddoel komt. Flesjes praten niet terug maar even een klein flesje in je handen houden en mijmerend verkopen of in de “verkoopdoos” doen kan helend werken. Je vriendin blijft altijd in je hart. In het boek zelf staan ook leuke tips en handigheidjes om grotere doelen te bereiken. Misschien krijg je wel leuke contacten door de verkoop van de flesjes. Hoe ga je deze verkopen?
   Lieve groet Mieke Heijmans

Leave a Comment