het vasten bezinning

Dit artikel is gebaseerd op de Ayunar vastenkuur. Twee maal per jaar begeleid ik deze kuur en verzorg ik een geheel reinigingsweekend, waar ontspanning voorop staat. Ik begin hier met dag 2 van het vasten. De afbouw en eerste dag zijn beschreven in het artikel “Vasten afbouw“. Hierin beschrijf ik hoe ik van een normaal eetpatroon naar het vasten afbouw op basis van de stappen die ik volg van de vastenkuur Ayunar.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Dag 2 van het vasten

 

Vandaag werd het een drukke werkdag, met veel voorbereiden. Het liep op rolletjes. Ik ben op de fiets in de ochtend naar het centrum geweest voor wat boodschappen. Je krijgt best trek als je in de bio groentewinkel staat met al die gezonde producten, maar geen honger. In de middag heerlijk met mijn man geluncht. Het begint te wennen, hij met brood en ik met mijn kwart appeltje en borrelglaasje sap. Voordat ik de groep mensen zou ontvangen die meegingen met het vastenweekend Ayunar volgende week, heb ik gemediteerd. De middag vloog om met die enthousiaste mensen die meegaan met het Ayunarweekend. In de avond aan tafel met een kennis gegeten. Zij zaten te smullen van een preitaart, waar ik weer van genoot. Het was gezellig. In de avond kreeg ik een Lomi Lomi massage. Tijdens het vasten is dat een welkome aanvulling, omdat het het reinigen via de huid ondersteund. En bij thuiskomst met een leverpakking naar bed.

 

De vastenactiviteiten waren niet ander als gisteren en verliepen soepel. Ik was fit genoeg en de dag ging voorbij zonder klachten als hoofdpijn, kou, misselijkheid, etc. Ik begon wel na te denken over hoe ik mijn eetpatroon straks weer zal oppakken. 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Dag 3 van het vasten

 

Vandaag zijn we een heerlijke dag uit geweest. Maar voordat ik hieraan begon heb ik na bitterzout, borstelen en douchen eerst de darmspoeling gedaan. Ik had gisteravond de massage gehad en meestal is er veel in gang gezet wat ik wilde opruimen voor vandaag. Het bleek inderdaad dat er aardig wat slakken zaten die los waren gekomen door de massage. Ik besloot om nog een extra te nemen om te voorkomen dat ik klachten zou krijgen. Bovendien had ik vandaag ook een pittige dag voor de boeg.

 

Wat later als gepland konden we op weg. Winkel in, winkel uit… en even struinen over een markt met geuren van fruit en groenten. Ik kon het niet laten om een heel klein stukje verse ananas te pakken, dat smaakte wel heel lekker. Het was echt een inimini stukje, maar met zoveel smaak. Later hebben mijn man en ik wat gedronken. Hij nam een stuk appeltaart en zat te smullen. Ik uiteraard van mijn meegenomen kwart stukje appel. We waren al met al snel uit gewinkelt en gingen op pad naar een kuuroord in Bad Bentheim. Heerlijk genieten en ontspannen in de sauna. Ze hebben daar een heerlijk zoutwater (mineralen) zwembad. 

 

Gewapend met appel en beetje sap en heel veel water heb ik 1x afguss met zout gehad, 1x afguss met menthol (ijs), 2x stoombad en 1x de lichtsauna van 55 graden. Tussendoor in het restaurant wat kruidenthee en mineraalwater gedronken. Daarnaast nog een rugmassage genomen en gezwommen in het zwembad. Dit was best veel hoor, ik kreeg hoofdpijn en kon hier geen darmspoeling nemen. Ik merkte ook dat ik vanzelf al naar de wc moest. Ik heb het opgelost door nog meer te drinken en een klein stukje fruit te nemen en even onderuit in het restaurant te gaan (tussen al die etende en drinkende mensen). De hoofdpijn verdween vrij snel. Ik ben zo’n 5 ½ uur hier gebleven. Het meditatieve moment heb ik tijdens de rust pauzes gedaan.

 

Daarna zijn we naar vrienden gegaan die daar vrij dichtbij wonen. Dit was echt gezellig. Ik kreeg lekker eigen gemaakte kruidenthee. We hadden overlegd dat ik terug zou rijden, dat was achteraf niet zo een goed idee, omdat ik merkte dat mijn reflexen wat trager waren. Dus de reis duurde wat langer omdat ik mijn tempo hierop had aangepast. Thuis snel weer een darmspoeling en met leverpakking naar bed. Het vasten verliep nog steeds goed.

Dag 4 van het vasten

 

Vandaag zat ik om 9 uur op mijn paard voor een bosrit. Bitterzout genomen en mijn borrelglaasje zap. De kwart appel in stukjes gesneden om na de bosrit op te eten. Om 8 uur ben ik op de fiets gestapt naar de stal toe. Paard opgezadeld en na 1,5 uur rijden waren we weer terug. Snel de mest uit het land gehaald en het voer klaar gezet. Toen was het echt tijd om op een bankje mijn appeltje op te peuzelen, want ik moest ook nog terug fietsen.

 

Thuis even heerlijk een uurtje gelegen in bed met de leverpakking. Daarna geborstelt en een wisseldouche genomen. Na de rust, weer op de fiets gestapt om wat op te halen 7 km verderop bij mijn zoon en vriendin. Een heerlijk kopje rooibos gedronken. En dan krijg je natuurlijk de vraag: “Je valt toch af als je vast?”

 

Dus heb ik ze uitgelegd dat dat erg meevalt. Eten en voedsel verteren kost energie. Wil je dus echt afvallen, moet je veel eten als groenten en eiwitten. Zet je lijf daarmee maar aan het werk. Als je vast gaat je lichaam namelijk op een soort spaarstand. Daarom adviseer ik ook om te borstelen, douchen en te bewegen.

 

Weer thuis, was ik erg moe. Op de bank onderuit gegaan met een spirituele dvd. Toen ik weer was uitgerust, heb ik de darmspoeling gedaan en voor de tweede keer geborsteld en gedoucht. Dit gaf mij gelijk weer een boost energie. Daarna heerlijk gegeten. Ik moet wel zeggen dat het mij  nu toch wel begint te vervelen, dat drinken komt mij de neusgaten uit. Het is nog maar één dag, want ik vind dat je vasten niet langer dan 5 dagen moet doen. Dus moren de laatste dag dat ik bitterzout neem. En daar kijk ik nu wel naar uit. 

 

Vanavond heeft mijn man een schröpf massage gedaan op mijn rug en mijn buik gemasseerd met de klok mee en een beweging vanuit dr Mayr. Dat was fijn. Nog even mijn werkzaamheden afgemaakt en dan slapen. De leverpakking had ik al gedaan en het voelde wel goed om nu zo naar bed te gaan. Nog één dag te gaan.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Dag 5 van het vasten

 

Vandaag voelde ik mij wat meer vermoeid dan de voorgaande dagen. Ik heb daarom ondersteuning genomen door middel van een homeopathisch middel. Voor het douchen heb ik eerst een slokje bioappelsap genomen. Dat deed wonderen.

 

Na het borstelen en douchen, heb ik aan tafel voor het ontbijt gezeten. Een moment van bezinning kwam tot mij. En dat wil ik graag met jullie delen, zeker voor de mensen die dit vastenprogramma Ayunar willen volgen.

 

Begin je afbouw op maandag en breek het vasten op zondagavond of maandagmiddag. Zorg voor voldoende meditatie en met name in het weekend. Neem daar ruim de tijd voor! Mijn momenten waren te kort, gezien mijn doel van het programma. Ik gooi mijn agenda wat om, om zo toch te kijken wat het voor mij nu te betekenen heeft dat het nu op zo een manier is verlopen. Ik ben heel blij met deze extra dag met inzicht. Je merkt dat je geest dit heel goed kan als je aan het vasten bent.

 

Ik heb de darmspoeling, ook de laatste nu ’s morgens genomen om zo mijn mentale deel ruimte te geven en mijn lichaam te ondersteunen in het proces. Ik heb gemerkt dat mijn ‘pap’ dan ook wegtrekt. Vandaag een dag met meer bezinning, ondanks dat ik werkzaamheden heb. De inkopen die ik moest doen zijn allemaal gelukt op de fiets, ik zit weer in de flow. Heerlijk bio fruit gekocht voor mijn vastenbreken en mooi opgediend op een fruitschaal, een plaatje.

 

De leverpakking heb ik na de lunch gedaan, gevolgd door een moment van meditatie. De rest van de middag nog wat werk verzet. In de avond ben ik niet aangeschoven met het diner met mijn kwart appeltje en borrelglaasje sap. Daarna heb ik een heerlijke fruitsalade gemaakt om tijdens het bridgen te smullen en een glas bio appelsap i.p.v. een borrelglaasje. Al met al heb ik geen trek, maar vind het wel weer fijn om op te bouwen. Sociaal gezien is dat toch wel prettig.

 

Op naar maar 1e opbouwdag.

Leave a Comment