detox

Je kent ze wel, de Metrobladen om mee te nemen wanneer je met de trein reist. Zo was ik laatst ook onderweg en nam de Metro mee. Al snel trok een artikel mijn aandacht: “Nederlander detoxt zomerkilo’s eraf“. Al enkele jaren organiseer ik de vastenkuur Ayunar, wat veel raakvlakken heeft met deze ‘trend’.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Wat is detox?

Iedereen heeft wel van tijd tot tijd de opruim en schoonmaak kriebels. Het hele huis op z’n kop (of het kleinste kamertje)en dan alles bij langs gaan. Opruimen en schoonmaken. Het lucht op en geeft weer ruimte. Je maakt nieuwe toekomstplannen en bedenkt wat je voor leuks kan gaan doen met het huis en/of de kamer(s).
 
Niet alleen je huis heeft dit nodig. Je lichaam kan ook van tijd tot tijd een goede schoonmaaksessie gebruiken. Ik noem het vasten en heb daar de vastenkuur Ayunar voor. Andere namen zijn reinigen en detox. Tegenwoordig wordt vooral de term detox gebruikt wanneer het aankomt op het schoonmaken van je lichaam van binnen.
 
Het woord bestaat al duizenden jaren en betekent letterlijk het reinigen van je lichaam. Er zijn verschillende manier voor om te reinigen, zoals het alleen maar van vloeistoffen tot je nemen of het eten van selectieve voedingswaren en andere vermijden. Welke manier je ook neemt, het reinigt je lichaam.

Waarom detox?

Het reinigt je lichaam. Het ruimt dus op. Denk aan het kwijtraken van stress. Stress zorgt namelijk voor afvalstoffen die worden vastgezet in de spieren, gewrichten en het bindweefsel. Het ruimt ook afvalstoffen op van ongezonde voeden en een slechte spijsvertering. Een goede spijsvertering haalt namelijk de vitaminen en mineralen uit het voedsel, zonder dat daarbij afvalstoffen vrijkomen. Als niet alles goed wordt verteerd, kan dit verschillende klachten opleveren, als vermoeidheid, overgewicht, hoofdpijn, migraine, nierstenen, winderigheid, hartkloppingen, burn-out, slapeloosheid en depressie, etc.
 
Bedenk nu eens wat het voor jou zou kunnen betekenen als je dit dus opruimt? Hoe zou je je dan voelen? Wat zou je doen wanneer er weer ruimte ontstaat door een een grote schoonmaakbeurt? Dat is wat detox voor jou zou kunnen betekenen.

De trend 'detox'

Quote uit het artikel van metronieuws 

Jezelf drie, vijf of zelfs zeven dagen onthouden van vast voedsel en louter groente- en fruitsappen drinken: steeds meer Nederlanders doen het om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Sapbarren in Amsterdam en Rotterdam zien, vooral nu de zomervakantie op zijn retour is, een stijging van het aantal aanvragen voor de detoxsapkuur.

 
Steeds meer Nederlanders proberen voor een periode zo gezond mogelijk te eten. Echter lukt dit vaak niet. Een detox periode (vastenperiode) zorgt juist voor een focus. Je hebt dan de kracht om verleidingen te weerstaan. Je ondersteunt lever en nieren, waardoor je ervoor zorgt dat ze langer hun functie goed kunnen uitvoeren. Je nieren en lever zorgen ervoor dat ons lichaam goed blijft functioneren, ook als je regelmatig drinkt en rookt.
 
Daarnaast is gezondheid al langere tijd een trend. Denk aan ‘superfoods’ en ‘paleo’. Op 28 december 2014 schreef Barbara Rijlaarsdam in NRC Q “Vergeet superfoods, 2015 wordt het jaar van ‘gewoon gezond eten’“:

In 2015 draait het om een goede spijsvertering, zegt Ammerlaan. We eten graag licht en onbewerkt voedsel, liefst van een lokale boer of ondernemer, met pure smaken. Fermentatie (denk aan zuurkool of gerijpt rundvlees) wordt weer hip.

In de lijn van ‘gezond eten’ heeft Barbara de spijker op de kop geslagen als het neerkomt op een goede spijsvertering. De Nederlander staat inderdaad stil bij de spijsvertering. Daarom zie je dat detox een vlucht neemt. Wat weerhoudt jou?

Ayunar vastenkuur

Al enkele jaren organiseer ik tweemaal per jaar met veel plezier de Ayunar vastenkuur. Wat je met detox ziet gebeuren is dat veel mensen het op eigen houtje doen. Ze missen de professionele begeleiding en de aandacht aan zichzelf. Want ook je lichaam heeft op het zwaarste punt ondersteuning nodig.
 
Hieruit is Ayunar onstaan. Een kuur met begeleiding voor, tijdens en na. Tijdens het vasten zelf ga je er even uit. Uit alle hectiek en kom je tot jezelf. Er zijn behandelingen als massages en mindfulness. Ook ontwikkel je je intuitieve creatieve uitspattingen. Je komt helemaal tot rust en jezelf.
 
Dus naast wat detox met je zou kunnen doen, namelijk het reinigen van je lichaam, ruim je met de Ayunar kuur ook je geest op. Je raakt mentaal een stuk leger en gefocust. En dan is het nog mooier meegenomen dat je door de kuur ook een aantal kilo’s afvalt. Een letterlijke opruiming, bij wijze van spreken.
 
Je kunt mijn beleving van de kuur (afbouw, vasten en opbouw) lezen en ervaringen van vorige deelnemers.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Leave a Comment